Šišky sú jedným z najobľúbenejších a najznámejších sladkých dezertov nielen na Slovensku, ale aj v mnohých iných krajinách po celom svete. Tento smažený dezert, najčastejšie z kysnutého cesta, má rôzne variácie a spôsoby prípravy podľa krajiny, v ktorej sa pripravuje. Na Slovensku sú šišky jedným z najtradičnejších pečív, ktoré sa pripravujú najmä počas sviatkov, ako sú Vianoce, Veľká noc alebo rôzne rodinné oslavy. Slovenské šišky sa väčšinou vyrábajú z kysnutého cesta, ktoré sa následne vypráža na horúcom oleji, čím sa stanú chrumkavé a nadýchané. Vo Francúzku sú to beignets, ktoré sa pripravujú podobne ako slovenské šišky. Sú vyprážané v horúcom oleji, ale rozdiel spočíva v tom, že sú často obalené v práškovom cukre a podávané v rôznych tvaroch. V Spojených štátoch sa veľmi obľúbenými šiškami stali donuty (alebo donuts). Hoci donuty vznikli v Holandsku, v USA sa stali národným symbolom. Donuty sú zvyčajne kvasnicové alebo drožďové a môžu byť plnené rôznymi náplňami, ako je čokoláda, karamel alebo ovocie. Často sú pokryté glazúrou alebo posypané rôznymi ozdobami. V USA sa šišky podávajú nielen na raňajky, ale aj počas rôznych spoločenských udalostí a sviatkov, ako je „National Donut Day“. V Taliansku sú to zeppole, typické sladké šišky, ktoré sa vyrábajú z cestíčka podobného tomu, ktoré sa používa na prípravu krémových náplní. Zeppole sa vyprážajú do zlatista a často sa podávajú s cukrom, ale tiež sa môžu plniť krémom alebo ovocím. Talianske zeppole sú obľúbené najmä počas sviatku sv. Jozefa (19. marca), kedy sú neodmysliteľnou súčasťou osláv v mnohých regiónoch Talianska. V Poľsku sú veľmi populárne pączki – sladké plnené šišky. Pączki sú zvyčajne plnené sladkou náplňou, najčastejšie ružovým lekvárom alebo šľahačkou, a po vyprážaní sa môžu obaliť v práškovom cukre alebo poleve. V Poľsku sa pączki podávajú najmä na „zelený štvrtok“ (Tłusty Czwartek), kedy je zvykom ich konzumácia v nadmernom množstve. V Nemecku sú obľúbené krapfen, čo sú šišky plnené rôznymi náplňami, ako je lekvár, nutella alebo krém. Tento sladký dezert sa najčastejšie podáva počas obdobia karnevalu, ale sú obľúbené aj počas celej zimy. Krapfen sú veľmi podobné našim šiškám. Šišky, aj keď sa pripravujú v rôznych kultúrach rôzne, sú vo svojej podstate univerzálnym dezertom, ktorý prináša radosť a potešenie po celom svete a v našom zariadení bez výnimky tiež. 😊